Illóolajok előállítása, kinyerése

Illóolajok előállítása, kinyerése:
A növények különböző részeiből állítanak elő illóolajokat: virágokból, növényi részekből, fák gyantáiból, gyökerekből, citrusfélékből, fás részekből, fűszerekből, magvakból.

A mai kivonatolási technikák lényegében nem különböznek az ősi technikáktól. Még ma is kézzel gyűjtik a virágokat, főleg a érzékenyebbeket a rózsát, a sáfrányt, a jázmint. A desztillációs folyamat modern gépekkel történik és ezáltal kifinomultabb is. Tisztább illóolajokat képesek kinyerni a növényekből.

Préselés – hidegen sajtolás:
Elsősorban az olyan növényeknél lehet alkalmazni a mechanikus préselést melyek sok eszenciát tartalmaznak. Ilyenek például a magvak, (mandula, szezám) vagy gyümölcsök, citrusfélék (narancs, grapefruit) héja.

Lepárlás – vízgőz desztilláció:
Ezt a technikát használják illóolajat tartalmazó fák, füvek és virágok (rózsa) aromájának kinyeréséhez. Létezik vizes és gőzöléses lepárlás. Magas hő segítségével vonják ki az eszenciákat a növényekből. Melyet a végén lehűtenek, így az olaj és a víz tökéletesen kettéválik.

Áztatás – Eufleurage:
Lehet hideg és meleg módszer is. A túl érzékeny virágoknál alkalmazzák (jázmin, ibolya). Ezeknek a virágoknak egyik tulajdonsága, hogy a leszedést követően 24-48 órával elkezdik kibocsátani az illóolajat. A virágokat állati vagy növényi zsiradékba áztatják, és megfelelő időközönként cserélik addig, míg a hordozó anyag meg nem telik az illóolajjal. Az így kapott kenőcsök már használhatók, de ebből további eljárásokkal vonják ki a tiszta illóolajat.

Kivonás – oldószeres:
Különböző oldószereket (pl.: alkohol) használnak az eszenciák előcsalogatására a növényekből.

Otthoni előállítás:
Fogjunk egy tiszta befőttes üveget és valamilyen illatos növényt például körömvirágot. A kezünkkel összemorzsolt növényeket tegyük az üvegbe és öntsünk rá a kézmeleg növényi zsiradékot, ami lehet például olíva olaj vagy tisztított vaj (ghí). A lezárt üveget tegyük ki a napra vagy valamilyen meleg helyre. 2-3 nap múlva cseréljük ki a növényt a zsiradékban. Ezt addig ismételjük, amíg megtelik illattal a hordozó anyag.


Beszerzés, tárolás:
Az illóolajokat megbízható helyről vásároljuk és mindig tájékozódjunk előre a megvásárolni kívánt olajról! Gyanakodhatunk az olaj szintetikus mivoltára, ha egy gyártónak az összes illóolaja ugyanabban az árban van. Ugyanis minden növénynek más az illóolaj tartalma és más módon nyerik ki. Például a narancsban sokkal több eszencia lakozik mint a rózsában. Ezért a rózsaolaj ára borsosabb.

Az olajokat minden esetbe sötét üvegben tároljuk, műanyag edény nem megfelelő! Az üvegcséket hűvös, sötét helyen tartsuk.

Természetes vagy mesterséges?
Természetazonosnak akkor nevezünk egy illóolajat, ha a gyártás során a meglévő eredeti illóolajhoz természetes eredetű idegen anyagot is kevernek. Léteznek teljesen szintetikus aromaanyagok is. Akkor van probléma, ha az előállítók nem tüntetik fel a dobozon, hogy az adott termék milyen %-ban tartalmaz természetes, mesterséges, vagy éppen valamilyen más anyagot. Ha a termék címkéjére nem írják rá, hogy „tiszta”, „hígítatlan” vagy „100%-ban természetes”, akkor gyanakodjunk a vásárláskor. A botanikai elnevezést is keressük a csomagoláson, ugyanis ez is sokat elárul a termék minőségéről. A higított, mesterséges illóolajokat csak illatosításra használhatjuk, terápiás célra azonban alkalmatlanok!

Sajnos nagyon sok esetben a kőolaj feldolgozás melléktermékeként előállított különböző vegyszereket használnak az illóolajgyártáshoz. Illetve rengeteg kozmetikumra és más bőrápoló szerekre is elmondható ugyanez.

Legyünk nagyon körültekintőek a vásárlás során. Terápiás célra mindig növényi eredetű és 100%-os illóolajat használjunk!

Az illóolajokra szánt növényeket nagy szakértelemmel gondozzák. Bennük rejlik a természet ereje és a nap energiája. Mindig a megfelelő pillanatban aratják, és azonnal feldolgozzák, hogy a lehető legtöbb eszenciát kinyerhessék belőlük.