Krémkeverés menete
Egy klasszikus, emulgátoros krém a zsírfázis és a vízfázis felmelegítés utáni vegyítésével jön létre. Ehhez kimérjük a zsírfázis melegíthető (nem hőérzékeny) alapanyagait az egyik edénybe, a vízfázis melegíthető alapanyagait a másik edénybe, mindkettőt vízfürdőbe állítjuk és az emulgátor és a konzisztencianövelők teljes olvadásáig melegítjük őket.
Vannak azonban olyan alapanyagok, melyek fokozottan érzékenyek a hőre, ezért ezeket a krémkeverés későbbi fázisaiban adjuk a többi anyaghoz.
- Ilyenek pl. a növényi zsírok, melyeket csak akkor adunk a zsírfázishoz, mikor azt már lehúztuk a tűzről. A felmelegedett olajok és emulgátorok adnak annyi hőt, hogy ezek a zsírok elolvadhassanak. Ha nem így teszünk, akkor előfordulhat, hogy a növényi zsírunk kikristályosodik, mikor a zsírfázissal együtt túlmelegszik. Ez esztétikai problémát fog okozni a későbbi krémünkben, mert a kikristályosodott zsír kis golyócskákat alkot, nem lesz homogén a krémünk.
- Vannak olyan olajak is, melyek értékes hatóanyagaikat veszíthetik el hő hatására, mint pl. a vadrózsaolaj, ezért ezeket a - kis mennyiségben előforduló, hatóanyagként funkcionáló - olajakat a zsírok felolvadása után tesszük a zsírfázishoz.
- A vitaminokat, a tartósítószert, tejsavat, illóolajokat, alkoholos kivonatokat, alkoholt csak akkor adjuk a krémbe, amikor az már hozzávetőlegesen kézmelegre (40 Celsius fokra) lehűlt .
Ha felmelegedett a két fázisunk és hozzáadtuk a zsírfázishoz a hőérzékeny olajakat, zsírokat is, akkor következik a két fázis emulgeálása. Ez úgy történik, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és kézi mixerrel addig keverjük a legmagasabb fordulatszámon, míg az emulzió ki nem alakul. Ez körülbelül négy percet vesz igénybe. Ha már homogén az emulziónk és hozzávetőlegesen kézmeleg, akkor adhatjuk hozzá a hőérzékeny anyagokat, melyekkel továbbkeverjük a krémet.
Krémkeverés lépésről lépésre
- Fertőtlenítsük a tiszta, hőálló üvegedényeket, kanalakat, késeket, hogy megfelelő tisztasággal tudjunk dolgozni. Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat.
- Mérjük ki a zsírfázis alapanyagait (a hőérzékeny anyagok, mint pl. a növényi zsírok kivételével) egy hőálló üvegedénybe (főzőpohárba). Mivel egészen kis mennyiségekkel dolgozunk, ezért preciziós mérlegre (levélmérleg, ékszermérleg) lesz szükség. Először a szilárd állapotú anyagokat rakjuk az edénybe, így kiszedhetjük az esetleges többletet. Kis tálkákat, esetleg mignonpapírt használva külön-külön is kimérhetjük az anyagokat. Ezután az olajakat öntsük óvatosan a főzőpohárba. Sokat segít egy pipetta, amivel elkerülhetjük, hogy több olaj ömöljön bele a pohárba, mint amennyit szeretnénk.
- Mérjük ki a vízfázis alapanyagait egy másik hőálló edénybe. A vizet, aloe verát, növényi párlatot, glicerint együtt melegíthetjük. Az alkoholos kivonatokat viszont nem szabad melegíteni, mert elillan az alkohol. A többi hőérzékeny anyagot sem most adjuk a vízfázishoz. A két edénykét vízfürdőbe állítva a tűzhelyre tesszük és elkezdjük melegíteni. Egy idő után a poharak elkezdenek „táncolni”, ekkor tegyük takarékra a lángot/platnit. Addig melegítjük az anyagokat, míg a zsírfázis homogén lesz, elolvadnak a szilárd összetevők.
- A vízfürdőből kivett zsírfázishoz adjuk a zsírokat és a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük őket. Ha van hőérzékeny olajunk a receptben, azt most adhatjuk hozzá a zsírfázishoz. Ha a recept gélképző anyagot tartalmaz, azt a kézi mixerünk segítségével szintén most oszlatjuk el a zsírban. de csak a vízzel való találkozáskor fogja betölteni feladatát.
- A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünk tésztadagasztó karjával, a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Azért nem jó a habverő kar, mert a krémbe túl sok levegő kerül, habos lesz. Addig keverjük az emulziót, míg homogén krémet nem kapunk. (Általában 4 percet vesz igénybe. - Az emulzió kezdetben még meleg és folyékony. Ahogy hűl, úgy sűrűsödik be. A végső konzisztencia azonban legtöbbször csak másnapra alakul ki.) Ha már homogén az emulziónk és kissé lehűlt, akkor alacsony fordulatszámon géppel vagy kézzel tovább keverjük.
- Ha az emulzió kézmelegre hűlt, hozzáadjuk a hőérzékeny anyagokat: a vitaminokat, az illóolajokat, tejsavat és a konzerválószert (Rokonsal vagy alkohol, ill. alkoholos kivonat). Ezeket az anyagokat egymás után adjuk hozzá a krémhez, mindegyiket jól elkeverve. Ezután addig keverjük kézzel az emulziót, míg teljesen ki nem hűl.
- Az elkészült krémet előzetesen fertőtlenített (tubus)tégelybe, pumpás adagolóba, flakonba tesszük és feliratozzuk. Kerüljön rá a krém neve, a receptúra száma, a készítés ideje, ill. a lejárati idő. Pl.:
Nappali krém (5.) 2009.11.01. Felhaszn.: 2010. 01.31.
|
A krémünk végső konzisztenciája általában csak a következő napra alakul ki.
Forrás: Cosmio.hu