A házilag készített szappan színezéséről
A házilag készített szappanok színezése nem könnyű feladat. Az extrém lúgos közeg, a levegő oxigénjével párosulva a legtöbb növényi színanyagot tönkre teszi. Elszíntelenednek/ megbarnulnak a flavonoidok, és az antocianinok, amik a legelterjedtebb növényi színanyagok.
Otthon készített szappant nem lehet tehát színezni a legtöbb virággal (rózsa, levendula, búzavirág, hibiszkuszvirág), hagymahéjjal, céklával, piroskáposztával, kék és piros gyümölcsökkel (szilva, szőlő, kökény, bodza, málna, eper ).
A természetes szappanszínezékek legfontosabb funkciója nem a színezés! Ezek a növények mind fontos élettani és bőrgyógyászati funkcióval rendelkeznek, és persze mellesleg csodaszéppé is varázsolják az alkotásainkat.
Piros szappanszínezékek
A piros az egy nehéz kérdés. Vagyis inkább a vörös a nehéz kérdés az igazi vörösbor színű vörös szappant még nem sikerült csinálni. Két dolog hasonlított eddig a legjobban rá: céklás szappan, de ez is rózsaszínre fakul néhány hét után.
A másik, igazi piros szappan (ami nem vörös, de igazi piros) az a nagyon erős pirospaprikával készült szappan. Ennek színanyaga, az erősségét is okozó kapszaicin ugyanis egy karotinoid, és abból is a legpirosabb, és legerősebb színű fajta. Ezért is tudja ilyen élénk színűre festeni a masszát. Ebben a formában az erőspaprika nem csípi a bőrt.
Narancssárgába hajló pirosra színez még a paradicsom. Ezt kétféleképp használhatjuk: a paradicsomlébe magába oldhatjuk a lúgot, vagy a kész masszához adhatjuk a sűrített paradicsomot. Vigyázat! A paradicsom erősen lágyítja a szappant, és túlmelegedésre is hajlamossá teszi. Lehet csipkebogyóval is színezni. Ehhez használható a lé, vagy a lekvár (ezzel vigyázzunk, a cukortartalma miatt túlmelegedhet!). A színezés módja ugyanolyan, mint a paradicsomnál.
Rózsaszín szappanszínezékek
Igazi rózsaszínre fest a festőbuzér pora.
Narancssárga és sárga szappanszínezékek
Narancssárgára és sárgára legkönnyebben a karotinoid tartalmú zöldségek, gyümölcsök és virágok festenek. Ilyenek a (narancssárgától a sárga felé) paradicsom (ha kevés van a masszában), sárgarépa, friss körömvirágszirom, sütőtök, sárgadinnye, napraforgószirom, sárgabarack, stb. a pirostól a sárgáig szinte minden színárnyalatot meg lehet valósítani a szappanban ezen színanyagokkal.
Narancssárgára fest még a szárított narancshéj, és sárgára festhetünk a citrom héjával. Ez a legjobb módja annak is, hogy citrusos illatokat adjunk a szappanunknak.
A legkönnyebben használható narancssárga színanyag az annatto fa termésének piros maghéja. Viszonylag olcsó, és használata is egyszerű: a port a szappanmasszához kell keverni, és kész is vagyunk.
Olyan igazi földsárgára fest még a kurkuma. (Na ez egy igazán érdekes színanyag: a kurkuma színanyaga, a kurkumin ugyanis a kész szappan pH-ja közelében színt vált: Nála lúgosabb közegben piros, a kész szappanban pedig sárga. A kurkumát tehát a friss masszába keverve élénk és gyönyörű vörös színt találunk, amely a szappan érésekor kifakul, megsárgul. Végső sárga színe mutatja, hogy a szappanunk megérett, használható.)
Zöld szappanszínezékek
Zöldre festhetünk a frissen szedett zöld növények leveleivel. Használjunk frissen szedett, lefagyasztott, vagy olaj alatt tárolt növényeket. Jó választás az összes mentafajta, a citromfű, izsóp, kakukkfű, csalán, zsálya szinte minden zöld növény. Ez a legjobb módja annak is, hogy a választott növény illatát a kész szappanban tartsuk. A legkülönbözőbb zöld árnyalatokat érhetjük el ezzel a módszerrel, az egészen pasztell zöldtől (zsálya) az egészen haragos sötétig (sok borsmenta).
Vásárolhatunk fagyasztva szárított és porrá őrölt zöld növények porát is, így juthatunk hozzá a spirulinához, de akár a gyermekláncfű szárított leveléhez is. Ez ugyan kicsit megkönnyíti a felhasználást (turmixolás helyett csak a port kell elkeverni a szappanmasszába) de én olcsóbb és egészségesebb megoldásnak találom az olaj alatt tartósított zöldségek használatát.
A zöldre festett szappanok esetén fokozottan tartsuk be, hogy sötét, jól szellőző helyen tároljuk őket, mert a zöld színt adó klorofil nevű vegyület erősen fényérzékeny: már néhány hét alatt is elvesztheti a színét a napos helyen őrzött zöld szappan.
Csodaszép halványzöldre színez még az avokadó gyümölcs. Az avokadó a legjobb bőrtápláló gyümölcsök egyike, és a belőle készült szappan színe lenyűgöző.
Kék szappanszínezékek
Ha kék szappanszínezék, akkor elsőre mindenkinek az indigó jut eszébe.
De nem az indigó növény levelének fagyasztva szárított és porrá őrölt készítménye! Ez is nagyon hasznos anyag, hajfestésre kiváló, de a szappant zöldre színezi. Ami valóban kékre színez, az az indigó leveléből kivon kék színanyag, az indigó-paszta. Ez egy nagyon drága anyag, de kevés is elég belőle ahhoz, hogy a szappan végül csodaszép kékben pompázzon. Ráadásul ez a színanyag nem fényérzékeny, tehát napon tartva is megőrzi a színét, ami kevés természetes színanyagról mondható el.
Kékre fest még a festő csülleng színanyaga is.
Lila szappanfestékek
A lila szappanfestékek közül a legelterjedtebb a báránypirosító nevű növény pirosfestő gyökere. A legtöbb növényi színanyaghoz hasonlóan ennek színe is pH-érzékeny, és a szappan lúgos közegében állítólag lila.
Sötétlilára fest még a vörös szantálfa kérge is.
Barna szappanfestékek
Barnára fest a legtöbb fűszernövény, úgymint: fahéj, ánizs, kömény, szegfűszeg, gyömbér, stb.
Barnára fest még a kakaó, kávé, és a szentjánoskenyér is.
Halvány-barnára színez a zabliszt is.
Fekete és szürke szappanfestékek
A fekete és a szürke színanyagok közül legkézenfekvőbb a növényi aktív szén. De használható még a holt-tengeri iszap is. Barnás-szürkére színez pl. a forró vízben áztatott, és összeturmixolt bojtorjángyökér is.