Konzisztencia növelők- Növényi vajak

·         krémek zsírfázisát adják

Kakaóvaj

·         kakaófa terméséből nyerik ki

·         nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat

·         sztearinsavat, olajsavat, palmitinsavat, linolsavat valamint karotinoidokat is tartalmaz

·         kifejezetten zsírozó és filmképző hatású, ezért elsősorban a száraz bőr ápolószere

·         főleg Nyugat Afrikában termelik

·         32-34 C fokon olvad

·         teobromin és koffein tartalma révén jó zsírbontó hatású- nem fényérzékeny

 

Shea Vaj

·         közepesen kemény, sárgás fehér színű zsíradék, amely egy Közép-Afrikai fa terméséből készül

·         a karitéfa 20 éves korában hozza első, nagy szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem

·         egész évben terem, általában évente 1-2 alkalommal szüretelik

·         a növény gyümölcse a shea dió, akár 60-70 % zsírtartalommal is rendelkezhet

·         rendkívül magas A,E és F vitamin tartalommal rendelkezik

·         egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik

·         olvadáspont 32-35 c fok

·         száraz, neurodermitiszes, ekcémás bőrt ápolja: hidratáló, nyugtató gyulladáscsökkentő hatása révén

Méhviasz

·         a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikban állítanak elő

·         méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület

·         tiszta méhviasz csak melegítve (+60 CFOKON) használható fel, a hozzáadott olaj mennyiségével szabályozhatjuk az anyag képlékenységét

·         85 foknál magasabbra hevítve színét megváltoztatja

·         elengedhetetlen összetevője a hűtőkenőcsöknek és az ajakápolóknál

·         gyenge emulgeáló tulajdonsággal is rendelkezik

·         klasszikus emulgátorokkal együtt nem érdemes alkalmazni

·         legfontosabb alkotóelemei: a szabad zsírsavak (13%), a szilárd alkoholok vegyületei(70%), szénhidrogének (12-13 %) alkotják

·         a méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük

Cetilalkohol

·         színtelen, szagtalan,viaszos anyag

·         vízben nem, alkoholban és éterben oldódik

·         a kozmetikumokban konzisztencianövelőként, enyhe emulgeáló, illetve nedvességmegkötő tulajdonsága van

·         emulziókhoz adagolt csekély mennyiségű cetilalkohol segítik a krémek jobb beszívódását, a bőrfelületet mattítja és csökkenti a zsíros utóérzete a bőrön

·         bőrsimító, bőrpuhító

·         jól kiegészíti az emulgátorok hatását

·         hűtőkenőcsökben méhviasszal emulgátorként használhatjuk

Ceralan

·         méhviasz származék

·         gélképző, konzisztencianövelő

·         segéd emulgátorként is alkalmazható

·         vizes készítményekben nem képez gélt

·         63-65 cfokon olvad

·         együtt melegítjük a zsírfázissal