Konzisztencia növelők- Növényi vajak
· krémek zsírfázisát adják
Kakaóvaj
· kakaófa terméséből nyerik ki
· nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat
· sztearinsavat, olajsavat, palmitinsavat, linolsavat valamint karotinoidokat is tartalmaz
· kifejezetten zsírozó és filmképző hatású, ezért elsősorban a száraz bőr ápolószere
· főleg Nyugat Afrikában termelik
· 32-34 C fokon olvad
· teobromin és koffein tartalma révén jó zsírbontó hatású- nem fényérzékeny
Shea Vaj
· közepesen kemény, sárgás fehér színű zsíradék, amely egy Közép-Afrikai fa terméséből készül
· a karitéfa 20 éves korában hozza első, nagy szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem
· egész évben terem, általában évente 1-2 alkalommal szüretelik
· a növény gyümölcse a shea dió, akár 60-70 % zsírtartalommal is rendelkezhet
· rendkívül magas A,E és F vitamin tartalommal rendelkezik
· egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik
· olvadáspont 32-35 c fok
· száraz, neurodermitiszes, ekcémás bőrt ápolja: hidratáló, nyugtató gyulladáscsökkentő hatása révén
Méhviasz
· a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikban állítanak elő
· méhviaszban található a legtöbb tartósító vegyület
· tiszta méhviasz csak melegítve (+60 CFOKON) használható fel, a hozzáadott olaj mennyiségével szabályozhatjuk az anyag képlékenységét
· 85 foknál magasabbra hevítve színét megváltoztatja
· elengedhetetlen összetevője a hűtőkenőcsöknek és az ajakápolóknál
· gyenge emulgeáló tulajdonsággal is rendelkezik
· klasszikus emulgátorokkal együtt nem érdemes alkalmazni
· legfontosabb alkotóelemei: a szabad zsírsavak (13%), a szilárd alkoholok vegyületei(70%), szénhidrogének (12-13 %) alkotják
· a méheknek 1 kg viasz termeléséhez 3 és fél kg mézre, 50 g virágporra van szükségük
Cetilalkohol
· színtelen, szagtalan,viaszos anyag
· vízben nem, alkoholban és éterben oldódik
· a kozmetikumokban konzisztencianövelőként, enyhe emulgeáló, illetve nedvességmegkötő tulajdonsága van
· emulziókhoz adagolt csekély mennyiségű cetilalkohol segítik a krémek jobb beszívódását, a bőrfelületet mattítja és csökkenti a zsíros utóérzete a bőrön
· bőrsimító, bőrpuhító
· jól kiegészíti az emulgátorok hatását
· hűtőkenőcsökben méhviasszal emulgátorként használhatjuk
Ceralan
· méhviasz származék
· gélképző, konzisztencianövelő
· segéd emulgátorként is alkalmazható
· vizes készítményekben nem képez gélt
· 63-65 cfokon olvad
· együtt melegítjük a zsírfázissal